Ako správne užívať omega-3 rybí olej?
Prírodný rybí olej OMEGA-3 HP natural obsahuje viac ako 30% EPA a DHA vo forme triglyceridov = prírodných tukov, ktoré sú z hľadiska stráviteľnosti najvhodnejšie.
Základnou podmienkou zabezpečujúcou optimálne vstrebanie rybieho oleja a následné metabolické využitie je dôkladná emulgácia žlčovými kyselinami.
Žlčové kyseliny umožňujú vytvárať tukové emulzie, drobné nanočastice tukov ktoré sú rozptýlené vo vodnom prostredí, ľahko prechádzajú stenou tenkého čreva a následne sa transportujú krvným obehom do pečene.
Aby sa rybí tuk ľahko strávil, je potrebné ho užívať spolu s jedlom alebo bezprostredne po jedle, kedy dochádza k zvýšenému vylučovaniu žlče a teda aj lepšej emulgácii a stráveniu oleja. Užitie rybieho oleja spolu s jedlom zároveň napomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch nachádzajúcich sa v prijatej potrave (vitamíny A,D,E,K).
Ak sa rybí olej užíva nalačno, emulgácia v žalúdku prebieha v nedostatočnej miere a olej zostáva akoby plávať v žalúdku v oddelenej vrstvičke. Výsledkom je sťažené a spomalené trávenie, ktoré sa môže prejaviť ťažobou, grganím.
Užívať viac-krát denne alebo stačí 1-krát denne?
Mastné kyseliny sú metabolizované pomaly, zvýšené hladiny po konzumácii pretrvávajú niekoľko dní. Preto nemá zmysel užívať doplnky s omega-3 viac-krát denne, postačuje užiť potrebné množstvo v jednej dennej dávke. Jedinou výnimkou, kedy je vhodné zvažovať delenie do viacerých denných dávok sú ľudia s poruchami trávenia z dôvodu nedostatočnej funkcie žlčníka.
Môžem priberať z vyšších dávok rybieho oleja?
Naopak, obsah nenasýtených mastných kyselín pôsobí priaznivo na aktiváciu metabolických procesov. Omega-3 mastné kyseliny chránia beta-bunky pankreasu a tým chránia tvorbu inzulínu. Inzulín je zodpovedný za správne energetické využitie cukrov. Vďaka inzulínu sa cukor dostáva do vnútra buniek a vy nepociťujete únavu. Únava je jedným z častých dôvodov prečo siahnete po ďaľšom jedle.